Şartname

Kongreye Başvuru ve Katılım Şekli: Kongreye katılım ücretsiz olup, gönüllük esasına dayanmaktadır. 

Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi’nin Uygulanması ve Konuları:

Madde 6.  Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi’nin içeriği, uygulanması ve bildiri konuları ile ilgili hususlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kongre kapsamında 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında eğitim alan ortaokul ve lise öğrencileri şartnamede belirtilen konularda, bilimsel standartlara uygun hazırladıkları bildiriler ile katılım sağlayacaklardır.
  2. Kongreye sadece sözlü sunumlar kabul edilecektir. Sözlü sunum kuralları bilimsel kongre kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Kongreye katılım, bildiri sunumu ve öğrenci danışmanı olacak şekilde gerçekleştirilebilecektir. Her bildiri için bir veya iki öğrenci ve bir danışman öğretmen katılım sağlayabilecektir. Bir öğretmen birden fazla bildiriye danışmanlık yapabilecektir. Her sunum için 15 dakika süre verilecektir. Bu sürenin 10 dakikası sunum 5 dakikası soru cevap şeklinde olacaktır.
  3. Kongrede oturumları yönetmek üzere Bilim Kurulunda(Ek 1) yer alan akademisyenler görevlendirilecektir.
  4. Başvuru tarihinden sonra gönderilen bildiri özetleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
  5. Öğretmenin danışmanlığını yaptığı öğrencinin aktif olarak dersine giriyor olmak zorunda değildir.
  6. Bildiri sunan öğrencilere, danışman öğretmenlere “Katılım Belgesi” verilecektir.
  7. Sunum metinlerinin içeriklerinin sorumluluğu bildiriyi sunan öğrenci ve hazırlanmasına destek sağlayan danışman öğretmene aittir. Bildiri sunumlarında bilim kurulu tarafından değerlendirilen  bildirilerin dışına çıkılmayacaktır.
  8. Başvuru esnasında katılımcı öğrencinin adı, soyadı, okulu, kurumu; öğrenci velisinin telefon numarası, e-posta adresi (kişinin açık rızasıyla) belirtilmelidir. Danışman öğretmenin adı, soyadı, branşı, telefon numarası, e-posta adresi ayrıca belirtilmelidir.
  9. Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi’ne Bilim Kurulu üyelerince uygun görülen bildiriler davet edilecektir. Bilim Kurulu üyelerinden en az ikisine seçkisiz (random) kimin tarafından hazırlandığı gizlenmiş olan bildiri özetleri dijital ortamda atanacak ve onların EK-2  ’de yer alan “Bildiri Değerlendirme Formu”na göre vereceği 0-100 aralığındaki puanların aritmetik ortalamasına göre bir puanlama yapılacaktır. Bu puanlar neticesinde çalışmalar en yüksek puan alandan en küçük puan alana doğru sıralanacak ve bu liste Düzenleme Kurulu’na iletilecektir. Bu puanlamaları da baz alarak Düzenleme Kurulu nihai asıl ve yedek katılımcı listelerini hazırlayacaktır. Puanlamalar Düzenleme Kurulu dışında hiç kimseyle paylaşılmayacak ve yayınlanmayacaktır.
  10. Bildiri başvuruları ve katılım süreci Kongre Takvimi’nde (EK- 3) belirtilen tarihlere göre gerçekleştirilecektir. Başvuru ve katılım sürecinde bildiri özetleri ve istenebilecek diğer dokümanlar sisteme yüklenen şablona uygun olarak hazırlanarak online olarak Düzenleme Kuruluna gönderilecektir.
  11. Bildiriler özgün, daha önce yayımlanmamış, herhangi bir kongrede, sempozyumda veya bilimsel bir platformda sunulmamış olacaktır.
  12. Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi oturumlarına izleyici olarak katılım  gönüllülük esasına dayalıdır ve ücretsizdir.
  13. Bildirilerin telif hakkı bildirilerin sahiplerine aittir.  Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi’ne gönderilen bildiriler sahiplerinden muvafakat almak şartıyla Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü tarafından yayımlanabilecektir.
  14. Kongreye katılmak üzere başvuran katılımcılar,  Kongre Katılım Şartnamesini kabul etmiş sayılırlar. Bu şartnamede belirtilmeyen hususların yeniden düzenlenmesine ve mevcut şartnamede gerektiğinde değişiklik yapmaya Kongre Düzenleme Kurulu yetkilidir.
  15. Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi boyunca gerçekleşecek etkinlikler Muğla Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hem kurum resmi sosyal medya hesaplarında hem de kongre özelinde açılacak olan sosyal medya hesaplarında canlı yayın, fotoğraf ve bilgi paylaşımı olarak paylaşılacaktır.
  16. Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi’ne katılmak üzere başvuran katılımcılar, “Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi Şartnamesi”ni kabul etmiş sayılırlar. Bu şartnamede belirtilmeyen hususların yeniden düzenlenmesine ve mevcut şartnamede gerektiğinde değişiklik yapmaya düzenleme kurulu yetkilidir.  Davet edilecek bildiriler konusunda “ Uluslararası Bilim ve Sanat Öğrenci Kongresi Bilim Kurulu” kararı kesindir ve itiraz kabul edilmeyecektir.
  17. Kongre uygulanma sürecinde her türlü iş ve işlemlere ilişkin duyurular Muğla BİLSEM web sayfasından (https://muglabilsem.meb.k12.tr) ve kongre web sitesi üzerinden (http://isasc2025.com) yapılacaktır. Katılımcılar süreç ile ilgili sorularını ve iletilerini muglabilsem@gmail.com ve info@isasc2025.com adreslerine yazabileceklerdir.

Sözlü bildiri kuralları;

1- Bildiri ve sunum dili Türkçe ve İngilizcedir.

2- Bildiri içeriği amaç, yöntem, sonuç, tartışma ve öneriler bölümlerinden oluşmalıdır.

3- Yazı karakteri Times New Roman, 12 punto ve 1,15 satır aralığıdır.

4- Bildiri özetinde en az 3 anahtar kelime bulunmalıdır.

5- Bildiri özeti en az 250 en fazla 400 kelimeden oluşmalıdır.

6- Tüm yazarların ünvanları, isim ve soyad, kurumları, varsa ORCİD numaraları ve e-mail adresleri özet üzerinde gösterilmelidir.

7- Çalışmanın özgün olması beklenmektedir.

Yazım Kuralları:  

Bildiri metni, Times New Roman karakteri ve yazı tipi boyutu 12 punto olacak şekilde Microsoft Office Word formatında hazırlanan bildiri özetleri intihal programında kullanılması için word formatında ve şeklen incelenebilmesi için ise pdf (metinler hem Word hem de pdf formatında gönderilmelidir) formatlarında gönderilmelidir. Metin her iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. A4 kâğıdında bütün kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılmalı, alt ve üst bilgi ise 1,25 cm olarak ayarlanmalıdır.

1,15 satır aralığı ile yazılacak olan metinde; girinti: 0 cm, aralık: önce 6 nk-sonra 6 nk olarak ayarlanmalıdır.  

  Başlık, büyük harfle koyu olarak ortalı yazılmalı, hemen altında her iki yana yaslı olarak yazarın adı, soyadı yer almalıdır. Sayfa altına verilecek numarasız açıklama dipnotunda sırası ile akademik unvan, kurum ve e-posta adresi bulunmalıdır.  

  Özet, başlık ve yazar adından sonra, 12 punto harf büyüklüğü ile, 250-400 kelime arasında olmalı, en az 3 en fazla 5 anahtar sözcük verilmelidir.  

Madde 7. Kongreye başvuru şekli ve katılım şartları aşağıdaki gibidir:

  1. Kongreye; 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle eğitim alan ortaokul ve lise öğrencileri bildirileri ile kongre takviminde (EK 3) belirlenen tarih aralığında kongre web sitesi (http://isasc2025.com) üzerinden başvuru yapabileceklerdir. 

Başvuru yapılırken şu adımlar izlenecektir:

  1. Kongrede sunulacak bildiri başlıkları, kongre bildiri konu başlıklarına uygun olmak şartıyla katılımcılar tarafından belirlenecektir.
  2. Bildirilerin bilimsel etik kurallara uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Bildiriler Ek 4’te sunulan katılımcı bilgilendirme formu ile yazım kurallarına uygun olarak hazırlanacak ve takvime uygun olarak gönderilecektir.
  3. Kongre Düzenleme  Kurulu tarafından kabul edilen bildirilerin katılımcılarına  e posta yoluyla gönderilecektir.
  4. Kongreye gönderilen bildiriler akademisyenler tarafından oluşturulan kongre bilim kurulu tarafından incelenerek, uygun bulunanlar kongreye davet edilecektir.
  5. Sunum metinlerinin içeriklerinin sorumluluğu bildiriyi sunan öğrenci ve hazırlanmasına destek sağlayan danışman öğretmene aittir. 
  6. Kongreye Bilim Kurulu üyelerince uygun görülen bildiriler  davet edilecektir. Davet alan bildiri sahibi öğrenci velilerinin, Veli İzin Belgesi (EK 5) ve Aydınlatma Metni ve Açık Rıza Onay Belgesini (Ek 6) kongre öncesi http://isasc2025.com web sitesi üzerinde yer alan başvuru alanından ,dosya adı “öğrenciad_soyadı_dosya içeriği “örnek: (Doruk_doruk_veli izin belgesi)” olacak şekilde göndermeleri gerekmektedir.
  7. Davet edilecek bildiriler konusunda Kongre Bilim Kurulu kararı kesindir ve itiraz kabul edilmeyecektir.
  8. Bildiri başvuruları ve katılım süreci iş takviminde belirtilen tarihlere göre yapılacak olup başvuru ve katılım sürecinde bildiri özetleri ve istenebilecek diğer dokümanlar hem Word hem de pdf dosyası şeklinde, dosya adı “öğrenciad_soyad_bildiri başlığı örnek: (Doruk_doruk_duvarsız okul” olacak şekilde kongre web sitesi  http://isasc2025.com üzerinde yer alan başvuru formu üzerinden  gönderilecektir.  
  9. Bildiriler özgün nitelikte olmalıdır. Daha önce yayımlanmış, herhangi bir sempozyumda veya bilimsel bir platformda başkaları tarafından sunulmuş bildiriler kabul edilmeyecektir. Gönderilen bildiriler “Turnitine” intihal yazılımına tabi tutulacaktır. Benzerlik oranı en fazla %20 olan bildiriler değerlendirmeye alınacaktır.
  10. Hazırlanan bildiriler kongre web sitesinde  http://isasc2025.com yer alan başvuru formu ile gönderilecektir.
  11. Kabul edilen bildiriler, Muğla Bilim ve Sanat Merkezi web sayfasında (https://muglabilsem.meb.k12.tr) ve kongre web sitesinde kongre takviminde belirlenen tarihte ilan edilecektir.
  12. Kongre Düzenleme Kurulu, aynı konuda yoğunluk olması hâlinde yeniden düzenleme yapmaya, başvuran kurumlar arasından seçim yapmaya ve tekrar konu belirleme amacı ile bildiriyi iade etmeye yetkilidir.
  13. Kongreye katılım ücretsiz olup konaklama ve ulaşım masrafları katılımcıların kendileri tarafından karşılanacaktır.